Uw voorschotfactuur

Hoe wordt uw voorschotbedrag voor elektriciteit en/of aardgas berekend? En hoe kunt u het aanpassen?

Uw voorschotbedrag aanpassen

Bekijk de video

Wat is een voorschotfactuur?

Tenzij u kiest voor één jaarlijkse factuur voor uw energie, krijgt u elke maand een factuur van Eni in de bus. Dat is een voorschotfactuur: een voorafbetaling op uw jaarverbruik. Het doel van de voorschotfactuur? Uw jaarlijkse energiekosten spreiden over verschillende maanden.

Eni berekent uw voorschotbedrag zo precies mogelijk. Zodat het totaal van uw voorschotfacturen uw jaarafrekening zo dicht mogelijk benadert. Op die manier komt u niet voor verrassingen te staan bij uw jaarafrekening.

Hoe wordt mijn voorschotfactuur berekend?

 1. Schatting van uw energieverbruik.

  Net klant bij Eni? Dan maken we een schatting op basis van het historische verbruik van uw woning. Al een tijdje klant en u kreeg een jaarafrekening? Dan berekenen we uw voorschotbedrag op basis van uw reëel verbruik.

 2. Opname van uw meterstanden.

  Dat is de verantwoordelijkheid van uw distributienetbeheerder. Die stuurt ons uw gegevens door.

 3. Andere kosten en taksen.

  Naast uw energieverbruik verrekent Eni ook de transport- en distributiekosten van de distributienetbeheerder in uw voorschotbedrag. Net als de taksen en toeslagen van de overheid.

 4. Seizoeneffecten.

  In de winter verbruikt u meer dan in de zomer. Ook dat verrekenen we in uw voorschotbedrag.

Uw voorschotbedrag wordt precies berekend. We houden daarbij rekening met al deze factoren en uw tariefplan.

Bekijk uw voorschotfactuur in detail (pdf)

Hoe uw voorschotfactuur aanpassen?

Breidt uw gezin uit? Gaat een van uw kinderen op kot? Of hebt u zonnepanelen geplaatst? Dat beïnvloedt uw energieverbruik. En dan is het een goed idee om uw voorschotbedrag (binnen bepaalde limieten) aan te passen.

Hulp nodig om uw voorschotbedrag te optimaliseren? Laat u adviseren in My Eni.

Pas uw voorschotbedrag aan

Verandert uw woonsituatie en uw energieverbruik? Dan is het een goed idee om uw voorschotbedrag aan te passen. U kunt dit doen binnen bepaalde limieten.

Uw voorschotbedrag optimaliseren

U wilt uw voorschotbedrag nauwkeurig opvolgen? Het regelmatig aanpassen op basis van uw reëel verbruik? Dat kan! Eni adviseert u daar graag in.

Laat u adviseren in My Eni

Veelgestelde vragen over uw voorschotfactuur

Jazeker. U kunt dit zelf doen. Log in op My Eni, ga naar de rubriek ‘Facturen’ en klik op de knop ‘Bedrag aanpassen’. Daar kiest u direct zelf een nieuw voorschotbedrag. U kunt ook eerst uw meterstand ingeven via My Bill Coach om op basis daarvan uw voorschotbedrag aan te passen.

Ja. Uw nieuwe voorschot wordt berekend op basis van het historische verbruik van uw nieuwe woning. Uiteraard kunt u dit zelf altijd aanpassen in My Eni.

In My Eni kunt u in de rubriek ‘Mijn Facturen’ uw openstaande saldo raadplegen. Dit saldo is de totale som, inclusief eventuele betaalafspraken en aanmaningskosten. Zowel van uw elektronische facturen als van de facturen die u eerder via de post ontving.

U bepaalt zelf wanneer u uw voorschotfactuur ontvangt. Dat kan via My Eni. Uw keuze wordt zo snel mogelijk toegepast. In de meeste gevallen is dit in de eerstvolgende maand. U kunt uw keuze op elk moment opnieuw wijzigen.